25 martie 2011

Hugo Boss, croitorul lui Hitler


Istoria firmei Hugo Boss AG a început în 1924. Fondatorul ei a trecut de la confecţionarea hainelor pentru poliţişti şi poştaşi la uniformele naziste.

Una dintre cele mai faimoase mărci vestimentare pentru bărbaţii neîndurători, hotărâţi, decişi, superiori, cu atitudine de şefi. Stil care ar putea însă proveni din păcatul originar al firmei: acela al legăturilor primejdioase cu hitleriştii.

Firma Hugo Boss AG a fost înfiinţată în 1924 la Metzinger, un mic orăşel la sud de Stuttgart. Iniţial, în ateliere se confecţionau uniforme pentru poliţişti şi pentru poştaşi.

Afacerea nu mergea prea bine, iar climatul economic din Germania acelor timpuri, imediat după Primul Război Mondial şi Pacea de la Paris (1919) – adică la începutul declinului economic german care l-a propulsat pe Hitler la putere – a adus firma în pragul falimentului.

Ca urmare, patronul trebuia să găsească soluţii de supravieţuire pe timp de criză. Hugo Ferdinand Boss şi creditorii lui încheie în 1931 o înţelegere, în urma căreia firma de confecţii rămâne cu doar şase maşini de cusut. Patronul încearcă să repornească afacerea. Coincidenţă sau nu, vântul începe să sufle în pânzele afacerilor croitorului Hugo Boss o dată cu înscrierea sa în Partidul Naţional Socialist, în acelaşi an. Boss devine şi unul dintre susţinătorii financiari ai SS. Nu există însă nicio dovadă că ar fi aderat cu-adevărat la doctrina nazistă.

21 martie 2011

Scoasă de sub dărâmături după nouă zile de la tsunami



Infernul prin care trec japonezii de mai bine de o săptămână de la cutremurul cu magnitudine 9 este departe de a se fi sfârşit.

Locuitorii prefecturii Ibaraki, aflată nu departe de centrala nucleară de la Fukushima, au fost înspăimântaţi, sâmbătă, de un nou seism de 6,1. Ultimul bilanţ al catastrofei din 11 martie arată înfricoşător: numărul persoanelor decedate sau dispărute depăşeşte 20.000.

Şi, totuşi, există şi miracole. Sâmbătă, la nouă zile de la dezastru, salvatorii au scos de sub dărâmături, în localitatea Ishinomaki, doi oameni în viaţă: o femeie de 80 de ani şi nepotul acesteia, de 16 ani. Ei au răspuns strigătelor unei echipe ale poliţiei.

"Erau foarte slăbiţi, dar conştienţi în momentul în care au fost găsiţi, însă au răspuns bine la tratamentul aplicat de urgenţă", au spus salvatorii. Într-un alt oraş, Minamisanriku, un băieţel împlineşte astăzi 11 zile. S-a născut chiar în ziua tsunamiului.

Valul uriaş a ajuns până la etajul patru al spitalului în care era internată mama copilului. Două treimi dintre persoanele aflate în clinică sunt date dispărute. ,,Naşterea băieţelului meu, a alinat durerea şi sper că le-a dat speranţă oamenilor", a declarat Takeshi Kano, tatăl copilului, pentru televiziunea NHK.

19 martie 2011

Masa-George Toparceanu

O poezie de suflet pentru mine:)

George Toparceanu - Masa

Din vazduh abia s-aude
Tipat jalnic de prigorii…
Cu ciubote mari si ude
Stau la masa vanatorii.
Toti cu pusca langa geanta,
Guralivi si oraseni,
Pun o pata discordanta
Pe capita de strujeni.
Si e frig, si toti ingheata…
Si din cand in cand nu strica,
Incepand de dimineata,
Cate-un strop de sacarica…

Intr-o toamna, zice unul,
La un capat de razor
M-am oprit sa scot tutunul…
Cand, de jos, de la picior,
Fara veste vad ca-mi sare
Un soldan cat un vitel,
Si starneste-n goana mare
Alti vreo sapte dupa el!
Trag cu ploaie in gramada,
Fara sa tintesc deloc…
Cine s-astepta sa-mi cada
Patru iepuri dintr-un foc?…
Astea sunt inventii pure…
Mie mi s-a intamplat,
La o goana-ntr-o padure,
Un mister adevarat.
Nici nu m-asezasem bine,
Stam cu pusca subsuoara…
Cand deodata langa mine
Se iveste-o caprioara.
Sta si-asculta, imobila…
Eu atunci ma stiti cum sunt
M-a cuprins un fel de mila:
Am oftat… si-am tras in vant.
Cand vazu ca „umplutura“
Trece fara s-o atinga,
Ea si-a-ntins la pusca gura
Si-a-nceput… asa,asa s-o linga…

I-auzi colo, ce curaj, ma!
Asta si-a-ntrecut perechea!
… Buruienile din preajma
Trag si ele cu urechea.
Un maces de doua schioape
Zice-n taina unui spin:
Dumneata esti mai aproape,
Ia-l de maneca putin!

11 martie 2011

Cutremur devastator în Japonia: 8,9 grade. A fost emisă o alertă de tsunami de nivel maxim




Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, informează CNN. Seismul a generat un tsunami de pînă la zece metri înălţime, în nordul Japoniei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, în timp ce altele au fost evacuate. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul victimelor.

Cutremurul a fost resimţit şi la Tokyo, timp de cel puţin două minute. Majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi. Potrivit seismologilor americani, cutremurul s-a produs la 250 de kilometri de capitală, la o adâncime de 20 de mile, informează BBC News,

Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, Mai multe persoane au fost rănite, potrivit pompierilor şi medicilor citaţi de AFP.

Tsunami distrugător în Japonia, Rusia şi Filipine

Autorităţile japoneze au emis o alertã de tsunami de nivel maxim. Coasta japoneză ar putea fi lovită de un tsunami de mare amploare, a cãrui înãlţime ar putea ajunge pânã la şase metri. Alerta de tsunami vizează atât teritoriul Japoniei, dar şi Rusia, Insulele Mariane şi Filipine.

"Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în cîteva ore", au precizat experţii.

Seismologii au plasat în alertă şi Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

Potrivit imaginilor emise de televiziunile locale, coasta Japoniei a fost lovită de un tsunami de zece metri. Imaginile arată cum mai multe maşini şi case plutesc pur şi simplu pe apele care au inundat un oraşel de coastă.

Principalul aeroport din Tokyo a fost închis de către autorităţi, în urma seismului. Cel puţin şase incendii au fost semnalate la Tokyo, în urma cutremurului puternic, informează agenţia de presă Jiji, citată de AFP

În urmă cu două zile, Japonia a fost zguduită de un alt seism puternic, de 7,4, informează antena3.ro.
sursa foto: telegraph.co.uk

În 1977, România a fost lovită de un cutremur de magnitudine 7,3 grade pe scara Richter


Cele mai mari cutremure din istorie:
1. Chile - 9.5

2. Prince William Sound, Alaska 9.2

3. În insula indoneziană Sumatra 9.1

4. Kamchatka 9.0

5. Offshore Maule, Chile 8.8

6. În largul Coastei Ecuadorului 8.8

7. Rat Islands, Alaska 8.7

8. În Nordul insulei indoneziene Sumatra 8.6

9. Assam - Tibet 8.6

10. Insulele Andreanof, Alaska 8.6

11. În Sudul insulei indoneziene Sumatra 8.5

12. Banda Sea, Indoneziaa 8.5

13. Kamchatka 8.5

14. La graniţa dintre Chile şi Argentina 8.5

15. Insulele Kuril 8.5

4 martie 2011

4 Martie

4 martie


4 martie este a 63-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente


Nașteri


Decese


Sărbători


  • Ziua mondială de rugăciune a femeilor (inițiată de femeile palestiniene în anul 1991)
  • În calendarul romano-catolic: Sf. Cazimir (1458-1484)

3 martie 2011

Stiati ca.....???

Ce s-a intamplat pe 3 martie



Sărbători: Sf. Mc. Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc;

Ziua mondială a scriitorilor;

1845 – Florida devine al 27-lea stat al S.U.A.;

1863 – a murit Iancu Văcărescu, poet român;

1875 – este audiată premiera absolută a operei „Carmen” de George Bizet, la Opera Comique din Paris;

1875 – Primul meci de hochei organizat într-o sală are loc la Montreal, Canada;

1904 – s-a născut Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog și economist român;

1907 – Răscoalele țărănești din 1907: A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local;

1930 – s-a născut Ion Iliescu, politician român;

1938 – s-au descoperit rezerve de petrol în Arabia Saudită;

1953 – s-a născut Zico, fotbalist brazilian;

1955 – Elvis Presley apare la tv pentru prima dată;

1982 – s-a născut Jessica Biel,actriță americană;

1991 – are loc un referendum la care populaţia a votat 74% în Letonia şi 83% în Estonia pentru independenţa faţă de Uniunea Sovietică;

1995 – Accidentul de la Balotești, catastrofă aeriană soldată cu 60 de morți;

2005 – Steve Fossett devine primul om care a zburat cu un avion, singur, în jurul lumii, non-stop şi fără să alimenteze.

1 martie 2011

Seminficatia martisorului


Una din legendele simbolului primaverii ne spune ca odata soarele a coborat pe pamant, luand chipul unui tanar, pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rau, vazand ca a luat chipul unui tanar, l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita, provocand suferinta intregii naturi. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile nu mai cantau... pana nici copii nu mai radeau. Nimeni nu stia ce sa faca pana cand, un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avand puterea multora dintre pamanteni. Calatoria tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul ierni, acesta a gasit castelul zmeului si s-au luptat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit si grav ranit, tanarul a reusit sa ajunga pana la temnita soarelui, l-a eliberat, dupa care a murit, sangele acestuia curgand pe zapada alba. Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primarii, umpland de fericire inimile pamantenilor. De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanaralui voinic. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

O alta legenda a martisorului ne spune ca intr-una din zile, umbland cu oile pe munti, baba Dochia a gasit o para pe care a legat-o cu un fir de ata. Toate acestea s-au intamplat intr-o zi de 1 Martie, de atunci extinzandu-se obiceiul.

Descoperiri arheologice

Trecand de la legende la lumea de basm la cea reala, descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primaverii fiind confectionate din timpul iernii, urmand sa se poarte dupa ziua de 1 Martie. Pe atunci martisoarele erau fie niste pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata fie o moneda (sau mai multe) legate cu fire subtiri de lana albe si negre (in unele locuri alb cu rosu). Dacii credeau ca martisoarele aduceau si le purtau pana cand infloreau copacii.

In zilele noastre...

In zilele noastre, banutul purtator de noroc al dacilor aproape ca a disparut, el fiind inlocuit cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau din sticla, inimioare , fete zambitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei. Astazi, ziua de 1 Martie e o adevarata comoara pentru comerciantii ambulanti care iti iau ochii cu fel si fel de “martisoare”, fara a cunoaste insa adevaratul legenda traditionalului martisor. Ziua de 1 Martie are o bogata incarcatura comerciala, incarcatura ca o depaseste de multe ori pe cea traditionala.

Dar... trecand peste partea comerciala, putem spune ca in zilele noastre, obiceiul este ca orice femeie (doamna sau domnisoara) sa primeasca un martisor. Orice barbat care se respecta ofera sefei, colegei sau persoanei iubite un martisor, reprezentantele sexului frumos mandrindu-se in aceasta zi cu martisoarele primite.

Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.