După ce am vizitat Mănăstirea Jeronimos despre
care am vorbit deja aici , am decis că este timpul pentru o scurtă pauză şi era clar
că dacă am ajuns în Belem
nu pot rata Pasteis de Belem.
Îmi notasem
clar de acasă ca trebuie să încerc pasteis de nata care sunt nişte
tarte din ou şi unde o puteam face mai bine decât în locul unde au prins
„viaţă”?
Era coada şi
era o coadă imensă. Dar eu nu mi-am dat seama că toată lumea stă la coadă
pentru a cumpăra Pasteis de Belem. Eu am crezut că aşteaptă pentru a intra în
mica patiserie. Aşa că am trecut în fata şi m-am pus la coada unde scria „Take
Away”.
Mi-a părut rău şi inca regret că am sărit peste rând, dar oamenii
civilizaţi nu au urlat după mine că mă bag în faţă (eu de obicei nu fac astfel
de gesturi) !!! Oricum,
servirea se făcea rapid, într-o parte se plătea şi în cealaltă se dădeau
produsele comandate. Eu deja salivam când îi vedeam pe toţi ieşind cu plasele.
O bucată
costă 1.05 euro, 6 bucăţi costă 6.30 euro şi 50 de bucăţi 52.50 euro.
Noi am
comandat 6 bucăţi, nu eram sigură că o să îmi placă.
Abia am
aşteptat să iau punga în mână şi să plec de acolo. Am mers în parcul de vis a
vis de mănăstire, în Jardim de Belém, unde, cu sufletul la gură am
aşteptat să gust din celebrele Pasteis de Nata. Şi oau, curcubeu în cerul
gurii, o explozie de arome... şi mama mia ce mi-au plăcut.
Acum fără să
exagerez, chiar este un produs deosebit. În punga am găsit şi nişte pliculeţe
iar eu am crezut că sunt şerveţele umede când de fapt era zahăr pudră.
Bineînţeles că
au apărut şi pescăruşii cerşetori care se uitau fix la mine când muşcam din
pasteis de belem. Le-am dat şi lor nişte firimituri că mi-a fost milă de ei...
M-am tot
întrebat de ce este atât de celebră aceasta patiserie şi de ce este coadă
permanentă? Am aflat câteva lucruri interesante despre Pasteis de Belem, pe care doresc să vi le
împărtăşesc:
1. Patiseria Belém şi-a început activitatea în 1837 și rețeta rămâne exact la fel până în ziua de azi.
La începutul
secolului al 19-lea, în Belém, chiar lângă Mănăstirea Jerónimos, a existat o
rafinărie de trestie de zahăr conectată la un mic magazin. Din cauza revoluției
liberale din 1820 şi toți muncitorii și clericii au fost dați afară. Într-o
încercare de a supraviețui, cineva de la Mănăstire a început să vândă produse
de patiserie dulci într-un magazin mic, care a devenit repede cunoscut sub
numele de "pasteis de Belém". Având în vedere locația în care au
fost vândute, este vorba de actualul loc unde se afla Pasteis de Belem iar
rețeta rămâne exact la fel până în ziua de azi.
2. Produsele vândute de Pasteis de Belem sunt coapte în „camera secretă”
Pastéis de
Belém sunt coapte în Oficina do Segredo, camera secretă dacă îi pot spune
aşa şi este clar de unde provine acest nume. Reţeta nu este disponibilă oricui,
este brevetatăşi maestrul cofetar semnează un acord de confidențialitate,
angajându-se să nu dezvăluie modul în care cele mai renumite produse de
patiserie din țară sunt făcute.
Aici începe
magia. Cu ușa închisă complet, maeştri patiseri se apuca să facă aluatul şi
crema. Procesul trece prin diferite faze și camere, unde nimic nu poate fi
neglijat. În primul rând, atât produsul de patiserie cât şi crema au nevoie de
odihnă - primul între opt-zece ore, pentru că făina să se așeze, iar crema
poate fi folosită mai devreme, dar numai la temperaturi specifice.
În această
„fabrică” totul se face manual. Incredibil, câtă muncă!
3. Tartele cu cremă (pasteis de nata) şi tartele Belem (pasteis de Belem) nu sunt la fel
În ciuda
faptului că "pasteis de nata" există peste tot în țară și că există
versiuni ale acestor dulciuri în aproape fiecare oraş din Portugalia, tartele
Belem (pasteis de Belem) există doar în Belém și rețeta secretă garantează o
unică și de neuitat experiență culinară. Mulţi oameni confunda cele două
produse de patiserie. Ok, ele sunt similare dar nu sunt la fel!
4. În fiecare zi, aproximativ 20.000 de produse de patiserie sunt fabricate și vândute.
Nu este o
coincidență faptul că aceste produse de patiserie sunt atât de faimoase.
Turişti şi localnici, toţi merg să cumpere Pasteis de Belem şi se estimează că
în fiecare zi 20.000 de pasteis de Belem sunt vândute iar în weekend, acest
număr se poate dubla.
Sincer, şi eu
dacă aş locui acolo aş merge din orice capăt al Lisabonei să cumpăr Pasteis de
Belem, atât de bune sunt. Cum să rezist la o asemenea delicateţe portugheză?
5. O mireasă care mănâncă un produs de patiserie nu îşi va da niciodată verigheta jos de pe deget.
Un proverb
portughez vechi spune că " O mireasă care mănâncă un produs de patiserie
nu îşi va da niciodată verigheta jos de pe deget” și de aceea puteţi întâlni
acolo des cupluri de tineri căsătoriți, îmbrăcați ca mire și mireasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu