21 mai 2016

Unde e luna? Totul despre Larnaca, CirpuCipru - o insulă care mă atrăgea de mult timp. Deşi am mulţi prieteni turci care sunt „împotriva” Ciprului datorită conflictelor între partea de nord a Ciprului şi partea de sud am decis că este timpul să vizitez această ţară.
Excursia nu a fost una planificată din timp cum obişnuiesc eu să îmi organizez concediile, a fost ceva spontan şi am spus că îmi doresc să „lenevesc”, să mă relaxez şi să mă odihnesc, acela fiind probabil ultimul concediu pe anul respectiv.
Am citit pe site impresii despre această destinaţie, dar nu mi-am propus să vizitez prea multe.
Am ales să optez pentru Larnaca, deoarece aeroportul este foarte aproape de oraş, transferul către hotel este ieftin (1.5 euro de persoană un drum - cu autobuzul public), este un oraş măricel, are plajă, faleză, magazine şi câte ceva de vizitat.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit?

Faleza de 2.5 km.

Am văzut nişte poze din 2013 cum arata acel loc şi nu mi-a venit să cred cum s-a transformat. La intrare pe faleză era o plăcută şi scria că inaugurarea a avut loc în martie 2015. Asta înseamnă că la nici 2 săptămâni de la inaugurare noi am păşit pe acel loc proaspăt construit? Superb.


Am spus că sunt 2.5 km până în centru de la hotelul unde am fost cazată, Flamingo Beach Hotel. De la hotel până la fortul medieval sunt 1.9 km, cam 20 de minute. Faleza a fost construită cu cap. Dacă obosiţi, puteţi să vă odihniţi stând jos pe cel „dig”.
Erau mulţi localnici cu unditele şi pescuiau, dar nu prea prindeau (am tras şi eu cu ochiul în găleţile lor şi aveau 2-3 peştişori).
Tot legat de faleză, care pe mine m-a fascinat de-a dreptul nu doar pentru faptul că mergeam pe lângă mare şi făceam aerosol dar şi ptr faptul că făceam mişcare. Dacă sunteţi adepţii sportului, aveţi o ocazie superbă de a alerga pe malul mării. Mulţi localnici făceau jogging, îmbrăcaţi sport. Vinerea faleza a fost extrem de aglomerată, sâmbătă şi duminică, ici colo câte un om. M-am mirat, gândindu-mă că în weekend oamenii ar trebui să iasă la plimbare, la mişcare, etc.
Cea mai „dură” fază pe care am putut să o văd pe acea faleză când mă plimbam a fost un cuplu străin, cu un copil în cărucior. Toţi 3 făceau jogging. Domnul împingea căruţul şi alerga cu căruţul în faţă şi doamna pe lângă cărucior alerga şi ea. Îmi pare rău că nu am fost pe fază să filmez „scenă”.
Dacă doriţi, puteţi închiria biciclete: au construit locuri speciale pentru biciclişti. Dar... aveţi grijă: se circulă pe partea stângă.
Până şi oamenii circulă invers. La noi, în mod normal, merg pe dreapta. Aici eram debusolata total.
M-am bucurat mult de tot să am această posibilitate, de a face aerosol şi de a mă plimba pe malul mării.
Ce nu am ştiut şi am aflat numai când am ajuns acolo a fost faptul că există maree. Nu ştiam că marea Mediterană are flux şi reflux. Sincer!!! În Antalya sau în alte locuri unde am fost la Mediterană poate ori nu am observat eu că există maree, ori nu avea în acea parte.
În primele 2 zile în Larnaca, apa era retrasă, pe lângă acea faleză se putea coborî şi merge pe nisip şi pe pietre. După aceea, apa a avansat şi a ajuns până la faleză iar când erau valuri şi vânt faleza era de-a dreptul stropită de apă. Un fenomen extrem de interesant.
Un alt lucru interesant despre Larnaca este faptul că va candida pentru Capitala Europeană a Tineretului în 2018.
Ok, poate trebuia să scriu în introducere alegerea titlului „Unde este luna? ”. Pentru că... nu am putut zări luna decât în ultima seară. Şi dacă nu o vedeam cred că o luăm razna. Am întrebat-o până şi pe recepţioneră dacă ea a văzut luna şi săracă două zile la rând s-a uitat în drum spre casă pe cer să zărească luna şi mă informa în dimineaţa următoare că... nu a văzut-o.
Aşa m-a „măcinat” de mult că nu puteam vedea luna ca în fiecare seară mă gândeam „where is the moon? ” :))) La noi la mare, în România sau în toate ţările pe care le-am vizitat şi aveau deschidere la mare, luna se oglindea practic în mare, era lângă Luceafăr... dar aici... nu şi nu.
În ultima seară, când am făcut ultima plimbare pe faleza am reuşit să zăresc luna dar... când ne întorceam spre hotel deja dispăruse. Unde? Nu stiu!

PlajaCred că majoritatea dintre dvs vor merge în sezonul de vară şi sunteţi interesaţi să aflaţi cum este plaja.
Eu am stat la plajă în fata hotelului, pe Mackenzie Beach, care este certificată cu Blue Flag.
Nisipul, chiar dacă este fin mi s-a părut puţin cam tare deoarece şezlongurile şi umbreluţele nu erau puse pe plajă aşa că a trebuit să folosim cearceaful.
Plaja este lată, intrarea în mare (deşi eu personal nu am putut face baie, mi s-a părut mult prea rece, au fost curajoşi care intrau în apă) este ca în Mallorca. Adică... foarte lină, puteţi merge şi 100 m şi apa o să vă ajungă până la genunchi.
Pentru înotători (cum sunt şi eu de altfel) mi s-ar părea puţin cam... plictisitor să merg atât până să reuşesc să „dau” de apă mai adâncă să pot înota. Dar... pentru familii cu copii cred că este extraordinar şi perfect.
Plaja se întinde pe km întregi şi dacă nu sunteţi cazaţi la un hotel pe plajă, puteţi să închiriaţi şezlong cu 2.5 euro şi umbrelă cu 2.5 euro pe zi.
Au şi sporturi de apă de unde puteţi închiria jetsky sau să vă daţi cu tot felul de nebunii.


Noi ne-am plimbat pe plajă până la "capăt", când am dat de un „gard” care făcea delimitarea între plajă şi aeroport. Este extrem de interesant să priviţi avioanele cum vin pe mare, întorc şi aterizează. "Merg" atât de jos încât puteţi „descifra” compania aeriană inscripţionată pe avion.


Finikoudes Beach este o altă plajă, tot certificata Blue Flag unde nisipul mi s-a părut că ar avea o culoare... verzuie... bine, nu vă aşteptaţi la un verde praz... am spus... verzuie... : D


Nu am făcut plajă aici, dar din câte am observat intrarea în mare este la fel de lină, nu sunt valuri şi desigur, puteţi închiria şezlonguri şi umbreluţe. Au şi o toaletă publică pe plajă, unde intrarea este gratuită.
Ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că nu am văzut pescăruşi, nici măcar unul. În schimb, porumbei sunt cu carul. Dar parcă arata altfel decât la noi  . Mai „plinuţi”, cu pene pe picioruşe :)))

Vremea în aprilie

Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie atât de cald. Poate şi pentru că am plecat pe frig din Braşov, de la 15 grade şi am ajuns în Larnaca la 23 mi s-a părut mult mai cald.
În prima zi, a fost o „pâclă”, soarele nu s-a arătat dar tot cald era.
În a doua zi am mers în Nicosia, unde bătea puţin vântul dar nu era deranjant deloc şi era chiar cald.
În a treia zi am putut merge deja la plajă în Larnaca. Soarele strălucea pe cer şi era cald.
În următoarele zile am putut simţi cum pe zi ce trece se încălzea tot mai tare. Ce a fost bine a fost că bătea vântul. Avea ore "fixe". La ora 11:30-12:00 începea să bată cu putere, că la un moment dat nu mai puteam sta pe plajă din cauza nisipului care "zbura" în toate părţile. Chiar glumeam zicând că nu mai trebuie să merg în deşert să „experimentez” furtuna de nisip.
Pe la ora 17:00 vântul se „potolea”.
Din câte am înţeles, vara nu adie vântul deloc... deşi ar fi tare bine la căldurile care sunt acolo vara.
Deci, cu puţin noroc, în aprilie se poate face plajă.
De intrat în apă nu am reuşit deşi sunt „curajoasă” şi îmi place să înot... dar apa era mult prea rece.
În ultima zi, pe la ora 11:30 s-a întunecat şi a început ploaia. Asta a fost aşa, ca de ultima zi, să nu ne pară rău că plecăm...
Seara trebuia totuşi să am o bluză cu mânecă lungă şi un pulovaras sau un fas subţire. Nu era de mânecă scurtă încă (seara).

Restaurante şi magazine


La capitolul mâncare mi s-a părut destul de scump. Nu e ca în Turcia sau în alte ţări unde găseşti un kebab la 5-6 lei să îl iei în mână şi să pleci. Căutam de exemplu să cumpărăm ceva în ultima zi pentru drum şi pur şi simplu nu am găsit ceva la un preţ convenabil. Un hot-dog era 3-4 euro. Mi s-a părut enorm. La Mc Donalds am găsit hamburger la 1 euro... măcar aici preţul era aproximativ la fel ca la noi.
Deşi nu practic turismul gastronomic, toată lumea lauda meze şi am zis să încerc şi eu. Am mers la restaurantul Alexander, unde lucra şi o româncă extrem de amabilă.
Am comandat mini-meze deoarece era prea mult pentru noi să luăm porţii normale ptr că sunt imense... şi aşa a fost prea mult.


Am plătit 24 de euro 2 persoane. Să aveţi grijă să nu vă păcăliţi. În momentul în care vedeţi „Fish meze” sau „meat meze”, doar 19 euro sau 17 euro, minim 2 pers, să ştiţi că preţul este de persoană.
Cu 12 euro de persoană nu mi s-a părut mult pentru că masa a fost plină ochi, ne-au adus şi o măsuţă suplimentară pentru că nu mai aveam unde pune farfuriile.
Mi-a plăcut mult şi la final am primit din partea casei o îngheţată (puteam alege între compot de fructe, cafea sau îngheţată).
Citisem pe site de magazinele Smart. Căutam înnebunită dar nu ştiam exact ce anume să caut. Până la urmă am descoperit: sunt 2 magazine Smart- unul este supermarket iar al doilea este un magazin cu de toate, ca un magazin chinezesc în care găsiţi începând de la îmbrăcăminte până la produse cosmetice, plastic, etc.
Într-adevăr, preţurile sunt mici, 2 pachete mari de biscuiţi 1 euro, 3 batoane de Marş 1 euro, apă plată la 2 litri 0.65 eurocenţi.
Cel mai simplu ca să ajungeţi la aceste magazine este mai întâi să mergeţi la Biserica Sf. Lazarus. Cum staţi cu faţa spre biserică, o să vedeţi un copac frumos, faceţi dreapta pe acel drum şi apoi iar dreapta şi o să vedeţi la câţiva metri aceste magazine.
Lângă ele este şi un magazin românesc, cu produse româneşti.
Tot in drum spre Biserica Sf. Lazarus am gasit un... restaurant romanesc... aveau mamaliguta, sarmale, shaorma Dracula si asa mai departe :))
Apa este ieftină, am găsit la un magazin micuţ de lângă hotel, 6 sticle de 1.5 litri cu 2 euro baxul.
Aici în Larnaca am găsit cei mai frumoşi magneţi de frigider. Nicăieri nu mi-au plăcut atât de mult şi erau extrem de ieftini. 0.85 eurocenţi unul sau 5 cu 3 euro. Desigur, depinde şi din ce loc îi cumpăraţi, că am văzut şi cu 1 euro şi cu 0.65 eurocenţi, etc. Oricum sunt extrem de frumoşi.
Tot ca şi suveniruri ieftine puteţi opta pentru rahat cipriot. Cu 1.20 euro cutia (şi este cutie mare) aţi rezolvat problema...
Cafeaua: Toată lumea care stătea la terase bea frappe. Se pare că... aşa e... ” moda” acolo... şi într-o zi ne-am hotărat să bem şi noi un frappe. Am găsit o terasă drăguţă care servea cu 1 euro frappe-ul. Extrem de bun şi mare.
În altă zi, am decis să vedem cum este Cyprus coffe şi am ales să mergem la Coffee Island Larnaca - Phinikoudes. 1 euro cafeaua care este servită cu un pahar de apă lângă. Nu mi s-a părut ceva ieşit din comun, tot rămân la părerea că este mai bună cafeaua turcească.

De vizitat

Cum am spus şi înainte, de data aceasta am dorit să ne odihnim, nu să „umblăm” şi să vizităm.

Biserica Sf. Lazarus


Desigur, fiind în drumul nostru am vizitat Biserica Sf. Lazarus, o biserică bizantină care pe mine m-a impresionat în mod deosebit.


Nu o să intru în detalii deoarece userii dinaintea mea au făcut deja o descriere amănunţită a acestei biserici. O să menţionez doar faptul că înăuntru se găsesc moaştele Sf. Lazăr şi mormântul acestuia.


Mulţi dintre turişti veneau cu diferite obiecte şi atingeau acea „cutie” de argint.

Castelul Medieval
Intrarea este de 2.5 euro de persoană.
Orar de funcţionare:
Vara (16 Aprilie – 15 Septembrie): Luni-Vineri 8:00-19:30, Sambata-Duminica 9:30-17:00
Iarna (16 Septembrie – 15 Aprilie): Luni-Vineri 8:00-17:00, Sambata-Duminica 9:30-17:00

Piaţa Europa

Un loc superb care pe mine m-a încântat. Este aproape de port, la începutul străzii Atena şi aici se găsesc primele clădiri coloniale de administraţie britanică construite în Cipru în 1881.


Una din clădiri, Galeria de Artă Municipală găzduia o expoziţie de fotografii, cu intrarea liberă.
Există şi o fântână arteziană foarte frumoasă iar pentru copii un trenuleţ care face înconjurul pieţei gratuit.
Despre lacul Sărat o să vorbesc într-un articol separat.
Dacă aţi fost în Cipru poate aţi observat la maşini plăcuţele lor: unele sunt galbene/portocalii iar altele roşii. Dacă v-aţi întrebat de ce sunt roşii vă dau eu răspunsul. Toate maşinile închiriate au plăcuţele roşii, pentru a atrage atenţia celorlalţi conducători. Se presupune că majoritatea dintre noi suntem obişnuiţi să conducem pe partea stângă iar aici în Cipru totul este „invers” adică se conduce pe dreapta astfel că localnicii vor avea grijă în momentul în care vor vedea o maşină cu plăcuţele roşii. Ingenios.
Totuşi, traficul este ok. Maşinile merg încet, cel puţin în centru şi pe unde m-am plimbat eu. Nu au stres, nu am auzit un claxon.
Ce mi s-a părut... ciudat dar bine organizat au fost trecerile pentru pietoni.
Unele dintre aceste treceri care au semafor, au un buton, pe care, dacă îl apăsaţi, imediat se face verde ptr dvs. Nu vreau să îmi imaginez cum este vara acolo, când este aglomeraţie şi lumea doreşte să treacă de pe-o parte pe cealaltă şi fiecare apăsă acel buton la fiecare 2 secunde :))
Eu am „experimentat” doar o singură dată şi am apăsat butonul când nu venea nici o maşină.
În rest, puteam trece pe oriunde, pentru că şoferii sunt amabili şi opresc chiar dacă nu este trecere de pietoni.
Dacă mergeţi vara şi sunteţi pasionaţi de scufundări, există un loc minunat şi anume vizitarea epavei Zenobia care se afla în largul coastei oraşului Larnaca.
În încheiere pot să vă spun că indiferent cât aţi citi pe internet despre această destinaţie, indiferent câte poze aţi vedea nu se compară cu trăirile şi simţirile de la faţa locului. Eu de fiecare dată când am călătorit, mă informam, căutam poze şi aşa mai departe dar de fiecare dată când ajungeam în acel loc despre care citisem şi văzusem multe poze înainte aveam alte sentimente. Nimic nu se compară cu momentul „live” în care vedeţi cu ochii dvs pe „viu” acel loc.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu