7 februarie 2015

Istoria scaunului...



Simpa definiție a unui scaun fie el mobil, cu un spătar sau fără, pentru o singură persoană, etc. nu oferă nici o indicație a gamei cu adevărat mare de obiecte care se califică în temeiul acestei descrieri.
Dacă nu ştiaţi, cuvântul „scaun” provine din limba latină - „catedră”. Numai după secolul al 16-lea scaunul a devenit un obiect comun pentru oricine.
Există scaune egiptene, greceşti, romane, mexicane, medievale, chinezeşti, renascentiste, englezeşti, scaune ale secolului al 18-lea, 19-lea, 20-lea şi, desigur, scaunele moderne, din zilele noastre.
V-aţi întreba vreodată cum arată un scaun din secolul al 15-lea?
Uitaţi aşa:



Şi un scaun din Spania, tot din secolul al 15-lea:



De fiecare dată când urmăresc un film împreună cu mama mea, reacţionează „urât” când aude pe vreun actor că zice:” have a sit” sau „take a sit”. Nu am înţeles niciodată de ce o deranjează atât de tare şi explicaţia ei a venit ca un traznet. Mi-a spus că nu îi sună bine la ureche, cum să îţi iei scaunul („take a sit”,)? La noi, cel mai simplu se foloseşte:” stai jos” deci în engleză ar fi „sit down”... interesant, nu?
V-aţi gândit vreodată unde vă aşezaţi? Sau pe ce vă aşezaţi? Sau dacă acel „obiect” pe care vă aşezaţi este sănătos? Majoritatea oamenilor se gândesc că trebuie să stai comod, dar nu se mai gândesc la sănătate.. la coloană vertebrală care are nevoie de un scaun „bun”...

Nu m-am gândit niciodată că scaunele pe care le am în casă nu ar fi bune... mă rog, exceptând scaunul de la biroul meu, care este pe roţi (mai exact are 5 roţi, le-am numărat mai devreme) şi câteodată îi mai cade o roată-două. Dacă îi cade o singură roata e ok, sesizez după ceva timp şi încerc să o pun la loc, dar dacă îi cad două roţi în acelaşi timp am posibilitatea să mă trezesc în fund, cu picioarele în sus.. adică.. să cad de pe scaun... ştiu, ironic, nu? Dar am păţit-o de câteva ori... plus ca picioarele sunt de metal şi ţin rece... plus că este verde şi nu se potriveşte deloc cu mobilă din cameră... da.. acum, după ce m-am uitat la scaune de masaj online mi-am dat seama că... nu se mai poate aşa...

Mi-am clătit ochii pe site-uri şi nu mă gândeam că s-au inventat astfel de scaune pentru acasă sau pentru birou... vedeam fotolii de masaj prin mall-uri, de fiecare dată goale, rareori vedeam pe cineva că „îndrăznea” să bage o fişă şi să stea în acel fotoliu şi îl priveam cum se ridică după cele 5-10 minute de masaj şi îi priveam fata satisfăcută... şi mă gândeam „mama, ce mi-aş dori şi eu un aşa scaun acasă”... dar.. uitaţi că acum se poate..
Tehnologia avansează atât de repede că nici nu ne dăm seama.. uneori acest lucru poate fi rău, dar... în marea majoritate a cazurilor este benefic..
Ia gândiţi-vă, să veniţi obosiţi de la muncă, să ştiţi că mai aveţi de lucrat şi de acasă dar... vă aşteaptă acest fotoliu de masaj minunat:


                                                  Ar fi o plăcere, nu?

Poate aţi văzut, ca şi mine, ce gamă largă de scaune exista:
Scaune de birou
Scaune de bucătărie
Scaune de bar
Scaune ergonomice
Scaune directoriale
Scaune pliante
Scaune ieftine
Scaune restaurant
Scaune living
Scaune sufragerie
Scaune conferinţă
Scaune birou copii
Scaune cu masaj
Scaune de relaxare
Scaune de casino
Scaune refurbished
Componente scaune
Închirieri scaune
Întreţinere scaune

Am vrut să văd cum arată un scaun de bucătărie modern şi ce preţ are.. că.. na.. de când am eu cele 4 scaune din bucătărie s-o fi schimbat moda şi desigur şi preţurile... şi mare mi-a fost mirarea să văd că toate scaunele de bucătărie au preţuri până în 200 lei. Tot butonam pe site şi dădeam ba sortare după preţ crescător, ba după descrescător şi mă gândeam că poate am greşit eu ceva în setări.. dar nu.. cel mai scump scaun de bucătărie costă 186 lei.!!!!!!!!!!
Şi tare bine arătau... şi în cazul în care aveţi o greutate mai... mare... să nu vă fie frică, nu o să se rupă cu dvs... aceste scaune pot susţine greutăţi maxime de 100 kg.
Şi aşa se apropie Valentine’s Day şi apoi Dragobetele, că aşa suntem noi, ne place să găsim motive muuuulte pentru a sărbători şi desigur, pentru a primi cadouri.. şi.. acesta poate fi un cadou bun pentru... persoana iubită, normal (dar în special pentru dvs)... acum pe 14 Februarie un scaun masaj şi pe 24 Februarie scaune noi de bucătărie.. ce poate fi mai frumos?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu