8 iulie 2019

Carig şi Dumbrava este o prezentare excelentă despre magia imaginației unui copil



De-a lungul ultimului deceniu, au existat diferite seriale de animaţie care ne-au adus pe noi, spectatorii în lumile fantastice și sci-fi, personaje și povestiri absurde uneori. Craig şi Dumbrava are cu totul altă tendinţă. Este un serial ancorat în realitate – nu există monștri sau forțe supernaturale în lumea Dumbrăvii. Magia vine din creativitatea de care copiii dau dovadă atunci când își folosesc imaginația pentru a-și făuri propriul regat în pădure.
Fiind născută în ‘90 am fost expusă la o mulțime de seriale clasice de desene animate. De la celebrul Tom si Jerry, Laboratorul lui Dexter şi Johnny Bravo la PowerPuff Girls de pe Cartoon Network. Probabil urmăream ore întregi încercând să țin pasul cu toate serialele mele preferate.
În sfârşit, după mulţi ani s-a creat un serial în care există o lume în care copiii sunt pur și simplu copii. Craig locuiește împreună cu familia sa în suburbiile Herkleston-ului fictiv și, după cum se poate presupune, este obsedat de pârâul din spatele vecinătății sale. Craig este un agent, un fixator, un producător de hărți. El întotdeauna planifică capcane, elaborează planuri și încearcă să rezolve problemele prietenului său. Este un băiat bun, care se străduiește să-i ajute pe alții, dar, de asemenea, poate cădea pradă nesiguranțelor și dorințelor normale care vin la vârsta de zece ani. Iar Carig nu este singur, alături de el sunt tovarășii lui de încredere, Kelsey și JP.

Mi-aş dori să am şi eu tovarăşi de încredere pe care să îi pot lua cu mine în acţiunile de protejare a naturii, în special a pădurilor.
Aşa cum desenele animate normale dispăruseră până la Carig şi Dumbrava, şi pădurile dispar rapid în întreaga lume, îngrijorând mulți oameni. Pierderea acestei resurse naturale ar putea provoca un dezastru pentru planeta noastră. Majoritatea dintre noi nu suntem siguri ce putem face pentru a opri acest lucru. Cum putem preveni această criză globală? Desigur, noi nu îi avem pe JP, Kelsey şi Craig să ne ajute şi să ne sară în ajutor cu ideile lor fantastice, dar putem şi noi lua măsuri.
O primă măsură este să evit folosirea hârtiei: cu cât imprim mai puțin, cu atât se utilizează mai puțin hârtie. Copacii sunt tăiați pentru hârtie. Prin urmare, cu cât imprimați mai puțin, cu atât mai puțini copaci sunt tăiați. De asemenea încerc însă menţin ordinea în păduri și în zonele protejate, să respect acele panouri care nu sunt puse degeaba, au un scop şi important e să citim regulile şi să ne conformăm.
Spre deosebire de multe desene animate cu mame înșelătoare și frați cruzi, cu efecte speciale, Craig şi Dumbrava prezintă cel puțin o încercare a valorilor familiei normale și a interacțiunilor credibile. Asta nu înseamnă că nu există vreun conflict pe ici pe colo, dar este revigorant să vedem o familie animatăadevărată care încearcă să se așeze la masă și să vorbească despre sentimentele lor. Părinții din desenele animate și rudele sunt deseori făcuți a fi “răi” sau chiar obstacole incompetente pentru depășirea caracterului principal. Familiile reale au punctele forte și slăbiciunile lor și toate aceste aspecte sunt prezente în Craig şi Dumbrava.

Nu uitaţi că puteţi urmări noile episoade din Craig și Dumbrava de luni până vineri, de la 12:40, la Cartoon Network, începând de azi, 8 iulie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu