12 martie 2012

Kiz Kulesi & Galata Kulesi

Buna dragii mei si bine v-am regasit:) Azi m-am gandit sa va arat niste poze care mie imi plac la nebunie si cand le privesc ma gandesc cu nostalgie la Istanbul si rememorez fiecare clipa traita in acel oras timp de aproape 3 luni.
Istanbul-ul este magic, dar au fost doua locuri care m-au impresionat in mod deosebit si pe care le-as vizita de fiecare data cand as merge in Istanbul.Primul loc este Kiz-Kulesi sau in limba romana Castelul fetei- este unul din simbolurile acestui oras. Este amplasat pe o mica insulita, chiar in mijlocul Bosforului. Acest mic "turn" are o istorie de peste 2500 ani, a fost cladit si recladit de-a lungul timpului de mai multe ori. In varful turnului, de jur imprejur este un "balcon" de unde ai o panorama impresionanta asupra intreg Istanbul-ului. De asemenea, este si un mic magazin cu suveniruri.


Restaurantul functioneaza toata ziua, dar pentru cina - dupa ora 20.00 - doar cu rezervare (telefonic, sau e-mail).Transferul de pe ambele maluri ale Bosforului se face cu vaporase . Intamplarea a facut ca atunci cand am ajuns prima oara acolo pierdusem ultimul vaporas care ducea spre aceasta troita asa ca am putut sa o admir doar de la distanta. Dar nu m-am lasat si am mers si a doua oara, cand am reusit sa imi indeplinesc visul si sa ajung La Castelul fetei.
Poate va intrebari de ce aceasta denumire? Pentru ca imparatul Constantin si-a inchis –zice legenda- fata, ca sa nu se implineasca prezicerea ursitoarelor ca va fi muscata de un sarpe si va muri. Dar, conform legendei , imparatul s-a dus pe aceasta troita cu un cos plin de fructe pentru ca fiica lui implinea 18 ani. In cos s-a asuns un sarpe si fata a fost muscata, asa cum ursitoarele i-au prezis.
Acel loc a fost ....incredibil...nici nu pot exprima in cuvinte ce anume am simtit cand l-am vizitat. De mult tot vedeam la Tv in serialele turcesti acea troita si imi doream de foarte mult timp sa o vizitez. "Norocul" a facut ca dupa ce am stat de am baut un ceai turcesc in barul din interiorul troitei, am iesit pe balcon pentru a admira privelistea si am vazut ce ploaie urma sa vina.Dar m-am bucurat din plin de acele momente frumoase, am prins vaporasul pentru a merge inapoi pe tarm, dar...normal ca m-am prins ploaia. Desi m-am ales cu o raceala de toata frumusetea nu imi pare rau deoarece am petrecut momente incredibile.


Acum voi trece la cea de-a doua locatie din Istanbul pe care as vizita-o oricand. Primaoara cand am vizitat Turnul Galata a fost in anul 2009. Apoi cand am revenit in2010 in Istanbul am vizitat inca o data acest turn deoarece este unul dintrecele mai bune locuri pentru a admira tot Istanbul-ul.


TurnulGalata ,in limba turca Galata Kulesi, a dominat cartierul Beyoglu incadin 1348 el fiind construit de o colonie genoveza ca parte din fortificatie siservea ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea aservit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in orasdeoarece erau multe case din lemn.

Din turnse poate vedea o priveliste panoramica minunatata a orasului. Pentru a urca inturn puteti folosi unul din cele doua lifturi care va vor duce pana la etajul 7al turnului. De acolo mai trebuie sa urcati inca cateva trepte pentru a ajungepe balconul turnului. In momentul in care coborati din lift, puteti citi olegenda conform careia un aviator, Hezarfen Ahmet Çelebi, in anul 1348, azburat cu aripi artificiale facute de el, din turnul Galata deasupraBosforului pana la Üsküdar (in partea asiatica) in total fiind un zbor de 3,3km. Desi descoperirile stiintifice curente ne dovedesc ca acest fapt afost (si inca este) imposibil, Sultanul Murad al IV-lea a fost atat deimpresionat, dar si speriat in acelasi timp de capacitatile aviatorului incatl-a trimis pe acesta in exil in Algeria. Etajele superioare ale turnului suntutilizate de un restaurant si o cafenea, tot acolo seara se organizeazaspectacole cu specific turcesc.

Sper ca v-a placut articol-ul meu si pozele pe care le-am facut eu si sunt curioasadaca voi ati vizitat Istanbul-ul, ce ati vizita daca ati avea posibilitatea samergeti in acest oras , daca ati fost in aceste doua locuri incredibile pe carevi le-am descris.
O saptamana buna tuturor.