25 martie 2016

Acitrezza şi Aci Castello - două 'aci' superbe

În ultima zi din frumoasa noastră vacanţă în Sicilia am avut parte de o surpriză plăcută şi am ajuns în Acitrezza şi mai apoi în Aci Castello.
Acitrezza, are aproximativ 5.000 de locuitori şi este de fapt un mic sat de pescari dominat de stâncile Cyclops.

Acitrezza
Acitrezza

Există o legendă extrem de interesantă, pe care eu am „savurat-o”... se spune că ciclopul Polyphemus, fiul zeului Poseidon, era cel mai rău dintre ciclopi şi trăia pe Etna. Acesta omora sătenii, le mânca animalele şi săracii oameni ajunseseră la disperare. Ulise a aflat de necazul oamenilor şi a venit în ajutorul lor. Într-o noapte, când Polyphemus dormea, Ulise a mers şi i-a scos unicul ochi din frunte.
Pentru a scăpa, Ulise şi cu ceilalţi oameni au luat în spate fiecare câte un animal (berbec) şi au reuşit să ajungă până la ţărm, unde s-au urcat în corăbii şi au vâslit cât de repede au putut ei şi ciclopul cel rău, acum orb, neputincios şi plin de durere a început să arunce în mare cu bolovani uriaşi pentru că ştia că în acea direcţie dispăruse Ulise şi astfel au luat naştere aceste „sfeşnice” pe care le putem vedea astăzi în Acitrezza.
Acitrezza

Acitrezza

Azi încă mai poara denumirea de „isole dei ciclopi”, adică insulele ciclopilor.
Totuşi, explicaţia logică este faptul că atunci când Etna a avut o erupţie extrem de violenţă, lava vulcanică a ajuns până în mare, formând aceste roci.
Acitrezza

Acitrezza

Acitrezza


Mie mi-a plăcut mult de tot acest orăşel, micuţ dar cochet. Am nimerit chiar sâmbăta când toţi italienii au ieşit la plimbare pe faleză... se vedea clar cum oamenii sunt relaxaţi, se distrează şi nu au griji.
Unii mai curajoşi chiar făceau plaja şi baie în mare... totuşi, în martie indiferent cât de curajoasă sunt eu, nu m-aş încumeta să intru în mare... de abia reuşeam în Antalya în aprilie... brrr...

Acitrezza

Acitrezza

După aceea am pornit cu autocarul şi am ajuns în Aci Castello, tot un micuţ sat de pescari. Ţărmul are o întindere deosebită iar pe de-o parte şi de alta se afla plantaţii de lămâi prin urmare, aceasta localitate este denumită şi " Riviera del Limoni ".

Aci Castello

Oraşul se afla foarte aproape de Catania, la nici 9 km distanţă de acesta iar ca principal obiectiv turistic, după cum spune şi numele localităţii este castelul - construit din lava vulcanică (de aceea este negru), aceasta cetate normandă este amplasată pe vârful unui pinten stâncos din mare. Acest loc a fost fortificat încă din epoca romană şi distrus de mai multe ori, fiind reconstruit de Tancredi în 1189.
În jurul anului 1787, castelul a fost folosit ca închisoare.
De aici am avut o priveliște splendidă asupra stâncilor din Acitrezza și asupra L'isola Lachea. Castelul adăposteşte muzeul orașului, câteva relicve arheologice și specimene minerale.
Aci Castello

Aci Castello

Din păcate timpul a fost scurt şi mi-aş fi dorit să mă plimb pe faleză, să admir şi mai mult acel peisaj deosebit dar... acum... că am aflat de acest loc splendid sunt sigură că data viitoare când voi ajunge în Sicilia nu îl voi rata şi voi avea mai mult timp la dispoziţie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu