23 martie 2015

Tenerife - bienvenidos - un tărâm magic



Înainte de a ajunge în Tenerife nu ştiam mare lucru. Deşi încercasem să mă documentez referitor la ce se poate vizita în Tenerife, vasul nostru ancora în Santa Cruz de Tenerife şi practic Tenerife înseamnă mult mai mult decât un singur oraş. Nu aveam în plan să vizităm altceva decât să stăm într-un singur oraş şi să ne bucurăm de vremea bună, de soare şiş a “lenevim”. Dar, desigur planurile se schimba şi normal că am ajuns cu totul în altă parte. Dar să încep cu începutul şi anume cu o scurtă prezentare a insulei.

Informaţii generale despre Tenerife:

Introducere geografică: situare și dimensiune

Tenerife este cea mai mare dintre Insulele Canare, și, este o insulă de origine vulcanică. Insulă este dominată de marele vulcan, Muntele Teide care are o înălţime de 3718 de metri. Teide este nu numai cel mai înalt munte din întreaga Şpanie, dar, de asemenea, este muntele cu cea mai mare altitudine din tot Oceanul Atlantic.
Insula se află la doar 300 km de coastă africană, și aproximativ 1,300 km de continental spaniol. Acesta are o suprafaţă de 2,034 km2 și o formă triunghiulară ciudată.

Peisajul în Tenerife

Tenerife este o insulă vulcanică care s-a format inițial în epoca Terțiara târzie. Acum șapte milioane de ani, zonele din Teno, Anaga și Adeje au apărut din mare și mai târziu s-au alăturat pentru a forma lanţul muntos Dorsal.
Terenul insulei este unul accidentat și varietatea climatului a produs un teritoriu cu multe peisaje și forme diferite, de la Parcul Național Teide la Los Gigantes Cliffs, cu zone semideşertice, cu instalații rezistente la secetă în sud, culturi tropicale și subtropicale în văi, zone de păduri de laur în masivele Anaga și Teno și zone mari de pădure de pini deasupra păduri de laur. Varietatea climatului şi a peisajelor din Tenerife sunt însoţite de o multitudine de ecosisteme, fiecare cu flora şi fauna caracteristice.

Legende

Chiar înainte de multe legende Insulele Canare au făcut parte din istoriei.
Unul dintre primele rapoarte de încredere a insulei vine de la Pliniu, care, în secolul I, a vorbit despre o expediție a lui Juba, regelele Mauritaniei, care a adus înapoi câini gigant ca un suvenir a aventurii sale în insula.
Este surprinzător faptul că primele evidente istorice şi legendare din Insulele Canare menţionau aproape întotdeauna insula Tenerife, de asemenea, cunoscută sub numele de Nivaria, datorită muntelui enorm acoperit cu zăpadă vizibil de la mulţi kilometri depărtare care a făcut o impresie deosebită a tuturor navigatorilor antici care călătoreau în apropierea insulei.

Erupţiile vulcanice din Tenerife

Vulcanismul în Insulele Canare face parte din seria alcalina, predominând roca bazaltică.
Erupţia din anii 1704 - 1705: Această erupție, o erupție tip fisură, au avut loc prin intermediul a trei centre de emisie distincte: Siete Fuentes, Fasnia și Montaña de Las Arenas, toate aliniate de-a lungul unei fracturi lungi de 13 de kilometri.
Erupția Garachico (1706): Pe 05 mai 1706, la aproximativ 8 kilometri sud de oraşul Garachico, Montana Negra a revenit la viață într-o erupție care a durat nouă zile. Dintre toate erupții istorice din Tenerife, acesta este singura care a cauzat pagube materiale considerabile.
Erupția Chahorra (1798): Aceasta este singura erupţie istorică care a avut loc în limitele a ceea ce este acum parcul național Teide. Erupția a început pe 09 iunie 1798 și a continuat până pe 8 septembrie a aceluiași an. Aceasta este cea mai lungă erupţie istorică care a avut loc în Tenerife.
Erupția Chinyero (1909): Ultima erupție care a avut loc în Tenerife a fost erupția Chinyero. A început pe 18 noiembrie, cu o durată de 10 zile.

Oraşele din Tenerife:

Santa Cruz de Tenerife, este capitala insulei, Puerto de la Cruz, centrul turismului internațional și La Laguna (San Cristobal de La Laguna) a fost declarat oraş al Patrimoniului Mondial de către UNESCO.
ADEJE
O destinație turistică sofisticată în sud-vestul insulei
Arico
Amplasat în sud-estul insulei, un sat liniștit, pitoresc.
ARONA
Un sat mic din Canare, care este un centru administrativ important.
Buenavista Del Norte
Un oraș liniștit specific insulelor Canare de pe coasta de vest - cu un teren de golf de clasă mondială
Candelaria
Pe coasta de est, nu departe la sud de Santa Cruz, acest oraş este un loc de pelerinaj.
El Medano
În sud-est, acest oraș este un centru renumit pentru wind-surfing.
El Sauzal
Pe coasta de nord-vest, acest oraș liniștit se află în centrul viticol al insulei.
Garachico
Cel mai pitoresc oraș din Tenerife.
Granadilla de Abona
Al treilea oraş ca mărime din Tenerife.
Guia de Isora
Amplasat în sud-vest.
Guimar
Un oraș de pe coasta de est.
Icod de Los Vinos
La Lagună
La Matanza
La Orotava
În nord-vest, La Orotava este cel mai elegant oraș din Tenerife.
Las Galletas
Un oraș din Canare liniștit pe coasta de sud.
Los Abrigos
Un mic sat de pescari pe coasta de sud-est.
Los Cristianos
Situat pe coasta de sud, una dintre destinațiile turistice cele mai populare din Tenerife.
Los Gigantes
Un oraș turistic în partea de sud-vest.
Los Realejos
Un sat pitoresc aproape de Puerto de la Cruz, de mare importanță istorică.
Los Silos
Un alt sat pitoresc, situat în regiunea Teno în nord-vestul insulei.
Masca
Faimosul "pierdut" sat cuibărit în munți în nord-vestul insulei.
Playa de las Americas
O stațiune de vacanță
Puerto De La Cruz
Destinație turistică de top, amplasată în nordul insulei Tenerife.
Puerto de Santiago
Sat de pescari între Los Gigantes și Playa de la Arena.
San Cristóbal de La Lagună
Situat lângă Santa Cruz, acest oraș, cunoscut sub numele de "La Lagună", este considerat a fi capitala culturală a Insulelor Canare.
Tacoronte
Acesta este situat la marginea de nord a insulei,
Tegueste
Un oraș liniștit.
Vilaflor
La 3.800 de metri, Vilaflor este cea mai mare sat din Tenerife.

Puncte de interes/Obiective turistice în Tenerife

El Teide
Acesta este cel mai înalt munte din Spania și pentru a ajunge pe munte se poate lua telecabina (10 minute până sus care costă 25 €), sau se poate urca de jos, dar este nevoie de permisiune specială de Oficiului Național al Parcului din Santa Cruz.
Declarat Parc Național în 1954, Parque Nacional de las Cañadas del Teide include un crater vulcanic enorm de 48 km în circumferință, din care se ridica Muntele Teide la 3718 metri, ceea ce face din acesta să aibă cel mai înalt vârf din întreaga Şpanie.
Parcul se află la aproximativ 2.000 metri deasupra nivelului mării și în timpul iernii poate fi acoperit cu zăpadă. Temperaturile de multe ori pot scădea sub punctul de îngheț pe perioada iernii, în timp ce în lunile de vară se duc frecvent la peste 40 grade Celsius.
Loro Parque
Aceasta este o grădină zoologică situată la marginea oraşului Puerto de la Cruz. De la deschiderea să în 1972, acest parc de papagali are acum un număr mare de 3.500 de diferite tipuri de papagali și este denumită drept "parcul cu cea mai diversă colecţie de papagali din lume”. În afară de aceasta, parcul pretinde că deține cea mai mare piscină cu spectacole cu delfini din Europa, cea mai mare expoziție de pinguini de interior din lume și cel mai lung tunel cu rechini din Europa.
Piramidele Güímar
Acest parc etnografic este situat la o distanță de aproximativ 26 kilometri de Santa Cruz de Tenerife. Acesta a primit o investiție de 6 milioane de euro şi măsoară 65.000 de metri pătrați, fiind o destinație foarte populară atât în rândul turiştilor cât şi locuitorii din insule. Site-ul se referă la 6 structuri terasate dreptunghiulare în formă de piramidă construite din piatră de lavă, fără utilizarea mortarului.
Stâncile Los Gigantes
Acesta este un oraș-stațiune cu formațiuni de rocă gigant având o înălțime de 500-800 de metri. Stâncile sunt principalele atracţii turistice ale insulei și există, de asemenea, o mică plajă cu nisip negru situată între stânci și portul orașului. Există, de asemenea, un bulevard cu numeroase restaurante, precum și magazine mici.
Plajele
Începând de pe coasta de sud, Playa de las Americas și Los Cristianos sunt plaje binecunoscute, cu întinderi de nisip superbe și acces facil la ocean. De asemenea, în partea de sud este frumoasă plaja El Medano. Playa del Duque este sofisticată, bine întreţinută, are ape albastre limpezi şi frumoase și nisip auriu imaculat. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care aceste plaje deţin titlul de steag albastru, un premiu de prestigiu pentru plajele care într-adevăr au calitatea apei ridicată, curățenie și asigurarea unui mediu eco-friendly.
De asemenea, steagul albastru (Blue Fag) îl deţine şi Playa Fañabé, pe Costa Adeje... o altă plajă perfectă!
La Tejita, Las Teresitas, El Duque, Fañabé, El Bollullo, Masca, Playa Jardín, Las Vistas,
Benijo sunt doar câteva dintre plajele celebre din Tenerife.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu