20 februarie 2016

Mallorca, Mallorca, frumoasa Mallorca

O sa continui aici, intr-un articol separat sa scriu despre Palma de Mallorca, pe care am vizitat-o pe data de 19.07.2013.
Din El Arenal (vezi impresii) am ajuns foarte simplu in capitala insulei. Sunt autobuze cu un program fix, autobuzele se numesc EMT. Circula cam la fiecare jumatate de ora, costa 1.5 euro un drum de persoana si cred ca era nr 210 daca imi aduc eu bine aminte. In jumatate de ora sunteti in Palma. Are statii bine stabilite si puteti cobori chiar langa marea catedrala La Seu.

Daca imi amintesc eu corect, am platit 6 euro de persoana pentru a intra in catedrala, dar se merita. Este spectaculoasa si are o istorie deosebita. La Seu este una dintre cele mai mari catedrale catolice din lume. Catedrala are 121 metri lungime și 55 de metri lățime.
Iată câteva fapte și cifre;
• Vasta bolta centrală este de 43m
• Gaudi adăugat bolta din fier forjat pe altarul principal în 1909.
- Constructia a început în 1230 și s-a încheiat în 1601; este o biserică gotică
- Distrusa de un cutremur in secolul al 19-lea, reconstructia fatadei introdus stiluri mixte în unele dintre elementele sale
Mie una mi-au placut la nebunie, in mod special vitraliile. Se spune ca acea fereastra cu vitralii este cea mai mare din lume. Am prins un moment potrivit al zilei si cum intra lumina si razele soarelui catedrala era iluminata in mod deosebit de aceste vitralii.
Langa catedrala este un centru de informare turistica, de unde mi-am procurat o harta gratuita care m-a ajutat mult.
Parcul din fata catedralei, Parc de la Mar este unul deosebit de frumos. Până în 1960 marea ajungea până la zidurile orașului, oferind reflexia perfecta a catedralei. Când construirea unui drum nou a schimbat toate acestea, un lac artificial a fost construit pentru a reproduce efectul.Dupa aceea am ajuns in Passeing des Born. Este o promenada scurta, unde localnicii isi fac siesta. Copacii verzi, multe banci si bineinteles, cafenele si multe magazine fac din aceasta locatie una deosebita.

Dupa ce m-am lasat „pierduta” printre stadute, am descoperit Muzeul de Arta Contemporana Spaniola. Intrarea este gratuita. Sunt multe opere de arta si am avut norocul sa fie o colctie si de-a lui Picasso expusa la vremea respectiva.Dupa aceea am vizitat Basilica de Sant Francesc, o biserica in stil gotic in centrul orasului. Apoi am decis ca este vremea sa mancam ceva si am oprit la restaurantul O. K. Paella si bineinteles ca am incercat vestita paella. Este buna dar nu sa dai pe spate.Am mai descoperit Baile Arabe, unde intrarea costa cred ca 1.5 euro de persoana. Aceste bai din secolul 10 aceasta cladire este singura ramasa in stil maur. Este un paradis de pace și liniște într-un oraș plin de viață si cu siguranta merita o vizita.Dupa ce am decis ca este de ajuns cat am vizitat (era foarte cald), ne-am oprit intr-un loc superb, la Café- Restaurante Varadero ce ofera o panorama deosebita asupra orasului si in special asupra catedralei La Seu.


Ar fi multe de spus despre Mallorca si am incercat pe cat am putut sa imi aduc amintirile inapoi. Deobicei un review trebuie scris la momentul potrivit, altfel unele detalii se pierd. Sper totusi ca am reusit sa curpind tot ceea ce am vizitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu