20 iunie 2016

Cum ajungem din San Remo in Nisa?


Transportul din Italia in Franta. Cum am ajuns din San Remo in Nisa?
Destul de simplu. Din San Remo am luat autobuzul (linia 2 sau V) spre Ventimiglia. Pe toate autobuzele scrie Ventimiglia asa ca nu o sa va fie greu sa recunoasteti autobuzul. Majoritatea autobuzelor sunt galbene sau albastre. Facand des drumul San Remo- Ventimiglia am prins intr-o zi si un troleibuz... 14 km de troleu... care mergea si prin tunel... am ramas masca...
Pretul unui bilet este de 1.5 euro daca il cumparati fie de la un chiosc de ziare, fie de la tabacherie si 2.5 euro daca il cumparati direct din autobuz de la sofer. Sa nu uitati sa va compostati biletul in autobuz!
In statii sunt afisate orele cand ar trebui autobuzul sa soseasca dar sincer, nu s-au respectat acele ore.
Trebuie sa faceti semn cu mana soferului altfel riscati sa nu opreasca in statie. Noi am patit-o o data in Ventimillia, asteptam autobuzul pentru a ne intoarce in San Remo si pentru ca nu am facut semn autobuzului nu a oprit...
Aveti mare grija deoarece eu am prins si o zi de sambata si una de duminica si autobuzele circula mult mai rar si mai greu in weekend.
Inca ceva: sa va luati marja de timp deoarece in unele zile am facut 25 de minute din San Remo in Ventimillia, in alte zile 40 min si in altele 1 ora.
Autobuzul ne lasa aproape de gara din Ventimiglia si de acolo luam trenul catre orasele din Franta.
Este indicat ca biletele de tren sa fie cumparate din Italia deoarece in Franta sunt mai scumpe.
Puteti sa cereti mersul trenurilor si vi se va da o mica „harta” cu toate trenurile care circula, in ce statii opresc si la ce ora vin. Asa o sa va fie mai simplu sa va planificati excursiile.
Eu deobicei luam trenul de 9:28 catre Nisa. Plecam pe la 08:18 min din Ventimiglia si aveam timp sa prind trenul catre Nisa.
Daca este sa cumparati dus intors biletul nu va faceti probleme deoarece un bilet are valabilitate o luna de zile. Daca dvs cumparati din Italia un bilet de tren pentru Ventimiglia- Nisa dus intors dar va razganditi, puteti folosi acel bilet in decurs de o luna.
Sa aveti mare grija sa va compostati biletul inainte de a urca in tren. Noi in prima zi nu am stiut si ne grabeam sa nu pierdem trenul astfel incat nu l-am compostat in gara si nici nu am vazut unde se poate composta. Norocul meu a fost ca am intrebat o doamna in tren si mi-a spus ca daca este sa vad vreo controloare sa ii spun imediat, altfel risc o amenda usturatoare.
Si bineinteles ca a venit controloarea si am tras-o de maneca si imediat mi-a pus o stampila si s-a semnat, dupa care au venit vreo 10 controlori in tren si vreo 20 de „mascati”. A fost o experienta ciudata, numai in prima zi s-au urcat toti politistii in tren si au controlat si s-au uitat la toti. S-au urcat in gara din Menton (primul oras dupa granita cu Italia). Se pare ca acele controale le faceau zilnic dar am avut eu „ghinionul” sa se urce in tren. Deobicei controlau doar privind sau mergand la „pont”. Au fost cativa oameni pe care i-a retinut...
Si sa revin la compostarea biletelor. In fiecare gara sunt niste „cutii” din plastic unde trebuie sa va introduceti biletul si vi se imprima ora pe bilet. Atat... simplu si rapid. Trebuie doar sa va uitati bine sa gasiti acele compostoare.
Cat costa un bilet Ventimiglia-Nisa?
In prima zi am platit 7.70 euro (bilet intreg/normal) si 5.80 euro bilet pentru tineri (intre 12 si 26 de ani tinerii au reducere (25% daca nu ma insel) eu nu am prezentat nici un document dar aveam pana in 26 de ani hehe).
Cat costa un bilet Nisa- Ventimiglia?
Am cumparat tot din Ventimiglia si biletul de intoarcere si am platit la fel ca si pentru cel de dus. 7.70 euro bilet intreg si 5.80 euro bilet pentru tineri.
Asadar, 15.4 euro (bilet intreg) si 11.6 euro (bilet pentru tineri) Ventimiglia Nisa si retur.
Eu spun ca este ieftin in comparatie cu cei 50 de euro de persoana pe care ghida ii cerea pentru vizitarea orasului... da... 50 de euro de persoana!!!
Sfaturi pentru cumpararea biletelor:
In afara de reducerea pentru tineri exista si reduceri pentru seniori. Pe bilet scrie peste 65 de ani dar nu va intreaba nimeni nimic. Pretul unui bilet pentru seniori Nisa- Ventimillia este de 5.80 euro, la fel ca si cel pentru tineri.
Ce mi s-a parut ciudat este ca am putut sa cumpar bilete de tren din Italia pentru Franta.
Am cumparat bilet Ventimiglia- Menton si apoi Menton - Nisa (si Menton se afla in Franta)...
Un bilet de tren Menton-Nisa costa 4 euro pentru seniori si tineri (cu reducere). Pretul intreg al unui bilet nu il stiu dar ar trebui sa fie undeva pe la 6 euro.
Citisem multe despre autbuze si trenuri dar am decis ca este mai comod si mai rapid sa merg cu trenul desi pretul unui bilet de tren este mai ridicat decat cel al unui bilet de autobuz.
Gara din Ventimiglia are o toaleta publica gratuita, in schimb in gara din Nisa se plateste 0.50 euro.
Gara din Nisa este o gara frumoasa si bineinteles cu mult control, din nou am vazut o gramada de politisti.
Este o gara aglomerata dar nu foarte intortochiata.
Intr-o singura zi trenul a avut intarzierem in rest au venit la timp trenurile.
Cat dureaza calatoria cu trenul?
Din Ventimiglia pana in Nisa faceam in jur de o ora. Intr-o zi am nimerit un tren rapid, care mergea spre Paris si am facut aprox 40 min. In rest, cam o ora deoarece opreste peste tot, in toate garile si haltele, este un fel de tren Personal la noi.
Eu initial planuisem sa calatoresc cu autobuzul, fiind mai ieftin dar mi-am dat seama ca este mai convenabil sa castig timp pentru 2-3 euro in plus pe care i-am dat pe tren. Se pierde foarte mult timp cu autobuzul si daca aveti ghinion sa nimeriti fie intr-o zi de sarbatoare, fie in weekend, fie cand oamenii ies de la servici, atunci timpul de asteptare se dubleaza.
Sper ca toate aceste informatii sa va ajute. Sunt cat de cat puse cap la cap si sincer eu am stat si am cautat foarte mult pana sa gasesc niste informatii concrete. Sper sa va fie de folos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu