7 iunie 2016

Cum ajungem in Nicosia, orasul orasul 2 in 1 ?

Cum ajungeti in Nicosia din Larnaca?

Foarte simplu: cu autobuzul. Nu cel public, ci cu intercity busses (green buses). Noi cand am plecat, am mers cu un autobuz alb (desi era intercity), doar la intoarcere am venit cu „linea verde”.
Un drum costa 4 euro, dar este mai convenabil sa cumparati dus intors, costa doar 7 euro (economisiti 1 euro de persoana). Oricum, acest bilet este valabil toata ziua. Desigur, nu cred ca merge nimeni in Nicosia, ca mai apoi sa se intoarca in Larnaca si dupa ceva timp in aceeasi zi sa mai faca acest drum inca o data.
Autobuzele de fapt sunt autocare moderne, au aer conditionat, sunt curate iar soferii vorbesc limba engleza. De fapt, peste tot in Cipru nu am avut probleme legate de limba. Peste tot scrie si in engleza (orice reclama, informatie, etc. este scrisa si in limba engleza) plus ca toti cipriotii stiu engleza (cel putin cei pe care i-am intalnit pe parcursul sejurului in Cipru).


De unde luati autobuzul spre Nicosia?

Majoritatea celor care au mai fost din Larnaca in Nicosia au scris ca au luat acest autobuz de la Agias Elenis- Old Larnaca Hospital. Eu totusi intreband mai multa lume, toti mi-au spus ca este foarte departe de centru aceasta statie (tinand cont ca eu mai aveam de mers de la hotel pana in centru cam 2.5 km). Desigur, daca doriti, puteti lua din centru un autobuz pana la Old Larnaca Hospital dar... nu vad necesitatea acestui lucru... pentru ca... autobuzul spre Nicosia pleaca de la Finikoudes Bus Stop, care este chiar pe faleza cu palmieri. Nu ajungeti pana la Piata Europa sau la Marina Larnaca dar aproape de port, pe aceeasi parte este statia de autobuz. Este imposibil sa o ratati: sunt multe bannere unde sunt afisate orele si tarifele.
Orarul este respectat (cel putin orele de plecare catre Nicosia de la Finikoudes Bus Stop). Ca opriri, in Larnaca mai face inca 2- una la Old Larnaca Hospital si cealalta la Agios Georgios Church.
In Nicosia va sugerez sa coborati la ultima statie, in Solomou Square (numele complet al statiei este Dionisiou Solomou Square). Desigur, autocarul mai face inca doua opriri in Nicosia, una la Nicosia General Hospital si cealalta la Archbishop Makariou C' Avenue 1, dar sunt foarte departe de centru. Cel mai bine este sa coborati in Solomou Square, de unde aveti posibilitatea sa luati alte autobuze (daca doriti sa ajungeti in alte parti ale Nicosiei de Sud).
La intoarcere, tot din Solomou Square puteati lua autobuzul pentru a va intoarce in Larnaca. Orele sunt afisate si sunt respectate.
In aceasta piata este si o toaleta publica cu intrare gratuita.

Drumul pana in Nicosia

Drumul este extrem de bun, au autostrazi si in maxim o ora (depinde mult de trafic, dupa ce intrati in Nicosia) sunteti in centru.
Inainte de a vorbi mai pe larg despre Nicosia, o sa va mentionez ca pe data de 15 Aprilie a avut loc un cutremur de 5.6 grade, fiind cel mai puternic din ultimii 16 ani şi a fost resimţit puternic în capitala în Nicosia, unde oamenii au iesit pe strazi de frica...
Din fericire, nu s-au înregistrat victime si din fericire noi nu eram in Cipru la acea data... de fapt, in acea seara am aterizat 
De asemenea, daca va mai aduceti aminte, in 2013, MAE recomanda românilor care călătoresc în Cipru să deţină numerar în euro suficient pentru durata sejurului deoarece retragerea în numerar se putea face numai de la bancomate, în limite reduse (260-400 euro). Totodată, furnizorii de servicii (magazine, restaurante, benzinarii, etc.) nu acceptau plata prin intermediul cardurilor, nefiind posibilă verificarea soldului", mentiona la acea vreme MAE.
Acum nu cred ca mai sunt probleme, dar eu deobicei evit sa platesc cu cardul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu