7 aprilie 2015

Cascadele Duden

Antalya inseamna mai mult decat soare si plaja. Dupa mai bine de un an si jumatate petrecut acolo am descoperit lucruri noi si multe informatii folositoare pe care imi doresc sa vi le impartasesc.
Majoritatea agentiilor de turism locale nu organizeaza excursii optionale la aceste cascade, sau organizeaza numai la cascada de jos... de accea imi doresc ca toata lumea sa afle despre aceste locuri incredibile...
Cascadele Düden sunt un grup de cascade în regiunea Antalya. Cascadele sunt formate de râul Düden care se varsă în mare (unul dintre cele mai importante râuri din sudul Anatoliei şi unul dintre multele râuri ai munţilor Taurus), se află 12 km nord-est de Antalya.
Grecii antici au numit-o Katharraktes, care provine din verbul "a se revărsa " Într-adevăr, Düden nu formează două cascade identice.
Cascada de jos, Aşağı Düden Şelalesi, în apropiere de Coasta Larei, la 8 km de Antalya şi are. Aici apa cascadei Düden cade de la 50 de metri înălțime în mare. Aceasta cascadă este mai spectaculoasă văzută de pe mare, şi pentru care există plimbări cu vaporaşul.


Eu am vazut-o doar de pe uscat si mi-a placur foarte mult. Era in ianuarie, vremea era superba, cald si frumos... soarele care se reflacta in apa facea sa apara un curcubeu deasupra cascadei... superb... eu am mers de la 10:00 dimineata pana la ora 15:00 ca sa ajung la cascada... stiu... nu sunt normala... din Meydan (unde ma lasase autobuzul care ma aducea din Belek) pana in Lara... puteam lua foarte usor un autobuz care sa ma duca pana in Lara dar am vrut sa merg pe jos, sa descopar frumusetea locului. Pana am ajuns la cascada am gasit un parc extrem de frumos, se numeste Falez Park. Este extrem de mare si lung, este practic pe stanca si jos se vede marea. Exista multe cafenele si baruri unde va puteti odihni... Panorama este incredibila.








Cea de-a doua cascada, cea de sus, Yukarı Düden Şelalesi, se afla la 11 kilometri nord de prima. Aici cascada are 10 de metri înălţime; în spatele ei se află o peșteră. Aceasta cascadă este situată în Varsak şi este cunoscută sub numele de Cascada Iskender (Alexandria). De asemenea, aceasta este numită şi Cascada Düdenbașı de unii localnici. Mie una imi place mai mult aceasta... este mai spectaculoasa si mai frumoasa.




Există două izvoare carstice numite Pınarbaşı, care se afla la 30 de km faţă de Kırkgözler și 28 de km de pe drumul vechi Antalya-Burdur. Aceste două râuri, abundente în apă, se îmbină după ce curg o distanţă scurtă și dispar în delta Bıyıklı.
De la intrarea în parc, se observă vegetaţia abundentă (un contrast imens faţă de aridul oraş) şi un val de răcoare. Pe caldura din Antalya, acest loc este binevenit. Traversând podul peste raul Düden pe partea stângă a acestuia, începe coborârea pe nişte scări. Pe partea dreaptă apare, în toată splendoarea, cascada. O prăbuşire a pământului de 20 de metri a condus la dezvoltarea înaltei cascade a râului Düden.
Aici sunt nenumărate mese şi băncuţe, unde daca doriti va puteti odihni, mânca sau numai admira cascada. Pe măsură ce se coboară spre baza cascadei, temperatura va scădea cam cu 5 grade faţă de cea de la intrare, un lucru binevenit în căldurile din sudul Turciei. Ajungând în partea inferioară a parcului, se traversează pe partea dreaptă a râului pentru a putea merge spre cascadă. Se poate ajunge până lângă cascadă, unde puteti admira atât frumuseţea acesteia cât şi limpezimea apei.
Din acest punct porneşte o scară în sus, printr-o peşteră (făcută de mâna omului) şi se numeşte Dilek (peştera dorinţei), care se afla sub cascadă. Desigur, se zice ca atunci cand intrati in pestera trebuie sa va puneti o dorinta... doar de aceea poarta aceasta denumire, nu?
Accesul spre ieşirea din peşteră, se face pe o altă scară, în sus. Aici este o zonă mare de vânzători de suveniruri şi de gustări calde şi reci. Traseul este în formă literei U întors.
Daca mergeti cu masina personala in Antalya va sugerez sa nu ratati aceste cascade, extrem de frumoase. In cazul in care mergeti cu agentiile de turism puteti intreba, sper din suflet in vara aceasta sa introduca in tururile lor aceste doua cascade pentru ca intr-adevar se merita sa fie vizitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu